Bat de Great Blog

Just another my online diary…(\”,)

Kenangan di masa lalu…Best nih..

with 8 comments

assalamualaikum..
read this when u r bored k Smile
enjoy..
untuk bacaan pada masa
lapang.enjoy…sure
korang teringat balik zaman2 skolah dulu…
tanda-tanda anda bayi tahun 80-an:
kita membesar dgn menonton G-Force, He-man,
Transformers, Thundercats, Silver Hawk, Woody
Woodpecker, Chipmunks and Mickey Mouse. Not
to forget Ninja Turtles, Ultraman, Mask, Smurfs
dan Voltron, satria baja hitam,

berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah?
hmm, mesti pegang cawan warna-warni kan.
mencangkung kat tepi parit dgn classmates
semua kat seblah.ingat tak, misi kat skolah
masuk kelas dgn list dentist appointment. Pastu
bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik
sebelah. ada gigi yang berlubang, kene laa tampal.
ni sure korang igt…program minum susu di skolah.
nak galakkan budak2 time tuh minum susu.
sekotak 30 sen jek beb…cikgu2 kalau nak denda,
mesti guna pembaris panjang warna kuning tu.
pukul tapak tangan…kan? semangkuk mi sup ke,
mihun sup ke, 30 sen jek kat kantin.

Hankyu Jaya, Yaohan – shopping complex yang
popular utk meluangkan masa dgn family. ni for
those yg dok KL laa. time skolah menengah,
korang sure beli kasut skolah Bata BM Turbo atau
Pallas Jazz. ada yang suka kasut high-cut yang
buatan china tu…ada yang suka stoking tebal
laaa…internet? email? mendalah ape tu? CD? ape
tu? kaset tape penah laa dgr. tiket wayang pun 5
inggit je.

kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee ,
Kum Kum, UFO, O-Ya, Ding Dang chocolate balls
yang ada mainan kat dlm die, ‘telur’ keras warna
warni, ‘rokok’ chewing gum, KIKI Bubble Gum…
iklan TORA DATANG LAGI!!! dgn nada yg tk
mungkin korang lupekan… tak dilupakan, ‘Ti
Kam’. takpon main pemadan, jentik pen… tapi ada
asas-asas judi la…

bile dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la,
Speed la, Happy Family laa dlm class.. ade gak
budak2 main TAMIYA, pastu kena rampas dgn
cikgu. tapi bunyi loceng laa yang paling best skali.
boleh beli aiskrim ngan apek kat luar skola tuh.
lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan
keje skolah, jom kita pegi makan. budak2 yg dpt
Rancangan Makanan Tambahan(RMT) mesti kluar
awal. pengawas pon keluar awal gak, nak jaga
tangga la, jaga kantin la, tekan loceng la.

lagi satu yang seronok mase time Pendidikan
Jasmani, PJ. main bola laa, rounders laa…
permainan kegemaran, main guli, gasing, batu
seremban, penutup botol (ade prg panggil tudung
oren, ade panggil “chay per”) , batang aiskrim,
galah panjang…’Pepsi Cola one-two-three’, ‘Police
Sentry’,sorok-sorok, kejar2 duduk…bola chop,
konda-kondi ada org main lagi tk? tk dilupakan yg
suka main berudu. uhuhuh. kita hilangkan dahaga
dgn aiskrim 10 sen. yang tube aiskrim (juga
digelar aiskrim patah) ada byk2 color tu. kalau nak
makan, kene patahkan kat tengah2 die! lipat
kertas kecik2, pastuh buat lastik. hmmm..ni pun
kita main dulu ni. baling2 kapur laa. juga sumpit
pakai kacang hijau & straw..

budak2 kat university skarang, kebanyakan nye
lahir thn 1987/88. skarang digelar ‘remaja’. bagi
diorg,.bagi diorg, ada satu je Jerman kat dunia ni,
dan ade satu je Vietnam. AIDS wujud sejak diorg
lahir. CD pun wujud time diorg lahir. Michael
Jackson dah putih dah time tu.Diorg percaya
Spiderman dgn Incredible Hulk tu filem2 baru.
Diorg tak percaya penah ada TV hitam putih…dan
diorg skarang tak reti nak switch on TV kalau xde
remote control. dan diorg tak paham macam mane
kite boleh survive dkt sekolah tanpa handphone…

hmm…jom kite check, kite ni dah tua ke: (khas untuk warga tua shj..) Rolling Eyes

1. korg paham ape yang korang baca kat atas ni,
dan korg sure tersenyum
2. korg sure pelik bile nengok bdak2 kecik main
komputer, selamba je
4. kita geleng kepala bile nengok bdak2 skolah
menengah guna handphone
5. kita dah tak byk sembang2 dgn member
melalui telefon lagi setiap hari
6. bile jumpe member lame dari semasa ke
semasa, seronok bile bersembang pasal cerite2
lame, cerite2 kelakar yang kite alami mase dulu
time kecik2, nakal2 dulu…

Advertisements

Written by huzairy

August 19, 2006 at 6:46 am

8 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. askum abang..
    weh, dah xdak keja lain ker nih??
    Hang x malu ka bg org baca apa yg hang tulih ni??
    tp…
    Nsb baik hang ngaku hang dah tua…
    Muahahahaha..
    Sory beb… Guarau ja..

    DINDANG datang lagi

    August 29, 2006 at 6:21 am

  2. akum…hohoho memang memanggil kembali memori yang tersorok dalam lipatan minda ni… manis nye masih lagi terasa… gus werk dude!

    paskal

    August 31, 2006 at 12:52 pm

  3. hak3. macam penah baca lak artikel ni. kalau tak sikap pernah baca dalam frenster.

    CypherHackz

    September 4, 2006 at 4:57 pm

  4. “”berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah?
    hmm, mesti pegang cawan warna-warni kan.””

    huhuhu~ tringat sgt…mmg best jadi budak2

    azreen

    September 4, 2006 at 9:05 pm

  5. Erm…haritu masa pergi skolah buat praktikal 2 minggu, rasa cambest pulak tengok budak2budak tuh…hehehehe 🙂

    Bat

    September 5, 2006 at 7:39 am

  6. salam ramadhan..

    aman

    September 23, 2006 at 12:16 pm

  7. paling suke y…TORA DATANG LAGI
    uhuk uhuk..smpai skang ada lg
    iklan ngabeh duit mak bapak…
    1lg hang t’tinggal bat, babu y naik motor tu..tiin..tiin..
    huhuhu..pastu bli roti majerin ngn mainan 20sen
    main laga kure2 n kumbang itam y besau tu…
    ptg2 buat2 tido ponteng skolah agama, tgk kartun TOMATOMAN!!
    huhuhu…zaman kanak2 dlu mmg best 🙂

    Nuril

    January 9, 2007 at 2:39 am

  8. ade satu lg citer…lupe lak
    GABAN!!!!
    huhu..feveret beb

    Nuril

    January 12, 2007 at 9:00 am


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: